Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Επικεφαλής της επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πρόσφατα συστάθηκε μια επιτροπή που θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής αυτής. Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους και επιδραστικούς Έλληνες επιστήμονες στον κόσμο. Με την έρευνά του στη θεωρητική πληροφορική και την εφαρμογή της σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η στατιστική, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιολογία, έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης και της κοινωνίας.
Ο Δασκαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά έχει κρητικές ρίζες. Από μικρός διέπρεπε στα μαθήματα και τη φυσική. Τελείωσε το λύκειο στη Βαρβάκειο Σχολή με 19,9/20 και συνέχισε τις σπουδές του στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου αποφοίτησε με βαθμό 9,98/10.
Το 2004 μετέβη στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην επιστήμη των υπολογιστών, υπό την επίβλεψη του διάσημου καθηγητή Χρήστου Παπαδημητρίου. Εκεί ασχολήθηκε με τη θεωρία παιγνίων και τη υπολογιστική πολυπλοκότητα, λύνοντας αρκετά προβλήματα που αφορούσαν τη χρήση και τη βελτίωση αλγόριθμων για δύσκολα υπολογιστικά προβλήματα.
Η διδακτορική διατριβή του με τίτλο «The Complexity of Computing a Nash Equilibrium» απέδωσε σ’ αυτόν και στους συγγραφείς του το βραβείο Kalai της Game Theory Society και το βραβείο ACM Doctoral Dissertation Award, καθώς και την αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.
Μετά το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, και από το 2009 είναι καθηγητής στο ΜΙΤ, όπου έχει δημιουργήσει ένα ενεργό και παραγωγικό ερευνητικό γκρουπ. Η έρευνά του έχει επεκταθεί σε νέους τομείς, όπως η μηχανική μάθηση, η στατιστική, η βιολογία και η κβαντική πληροφορική.
Ο Δασκαλάκης έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία για την εξαιρετική του επιστημονική συνεισφορά, όπως το βραβείο Grace Murray Hopper, το βραβείο Rolf Nevanlinna, το βραβείο Simons Investigator, το βραβείο Gödel, το βραβείο Machtey, και πολλά ακόμη. Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα διεθνή συνέδρια και φόρουμ, και έχει γίνει μέλος διάφορων επιστημονικών επιτροπών και συμβουλίων.
Ο Δασκαλάκης είναι ένα παράδειγμα για όλους τους νέους Έλληνες που αγωνίζονται για να προωθήσουν τη γνώση και να αφήσουν το στίγμα τους στην επιστήμη. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους στη μελέτη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μία από τις πλέον εξελίξιμες και πρωτόγνωρες επιστήμες. Είναι ένας από τους λίγους που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μίας καινούργιας εποχής για την ανθρωπότητα.